Tony Blair mendonte se ushtarët e UÇK-së s’ishin “shumë më të mirë” se serbët

Tony Blair u këshillua të punonte me militantët në Kosovë, disa prej të cilëve më pas janë gjykuar për krime lufte, pavarësisht se thuhet se besonte se ata nuk ishin “shumë më të mirë se serbët” krimet e të cilëve kundër njerëzimit ai po kërkonte t’u jepte fund, është zbuluar së fundmi.

Blair, asokohe kryeministër i Mbretërisë së Bashkuar, kishte shqetësime të mëdha nëse shihej se është shumë i afërt me Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), e cila po luftonte kundër forcave nacionaliste serbe të udhëhequra nga Slobodan Millosheviq, raporton “The Guardian“, transmeton Klankosova.tv.

Por ai u këshillua: “Në përgjithësi, pikënisja jonë në një konflikt si ky duhet të jetë se armiku i armikut tuaj është miku juaj”.

Në një letër të përgatitur nga John Sawers, asokohe këshilltari për punët e jashtme të Blair dhe më vonë shefi i Shërbimit të Inteligjencës Sekrete, ish-kryeministrit iu tha: “Rrezikojmë të jemi shumë përbuzës. Ne nuk duam ta favorizojmë politikisht UÇK-në ndaj partive të tjera kosovare”.

“Por ne duhet të llogarisim që UÇK-ja po bëhet shumë më e popullarizuar pas asaj që ka ndodhur [në luftërat jugosllave] dhe të pranojmë se ata janë e vetmja parti me një lloj ushtrie”.

Në letrën, dërguar Blairit dhe ndihmësve të tij të lartë, Sawers sugjeroi se do të ishte e pamundur të çarmatosësh UÇK-në pas konfliktit. Në vend të kësaj, këshilloi ai, do të ishte më mirë të punohej me organizatën për të sjellë zgjedhje.

Në fund të letrës, lëshuar në Arkivin Kombëtar nga Zyra e Kabinetit të premten, një dorë e panënshkruar ka shkruar: “Unë jam dakord”.

Letra e bën të qartë ankthin brenda qeverisë britanike për natyrën dhe shtrirjen e përfshirjes së Mbretërisë së Bashkuar në konfliktin brutal multi-faksional që shpërtheu në ish-Jugosllavi nga viti 1991 deri në 2001.

Ndërhyrjet e NATO-s përfshinin sulme ajrore kundër forcave të Millosheviqit, i cili vdiq në vitin 2006 ndërsa po gjykohej për krime lufte.

Mbretëria e Bashkuar, nën udhëheqjen e Blairit, do të bëhej më pas një nga mbështetësit kryesorë të UÇK-së nën liderin e saj të atëhershëm Hashim Thaçi.

Në prill të këtij viti, ky i fundit u paraqit në bankën e të akuzuarve të një gjykate në Hagë – së bashku me tre kolegë të shquar – të akuzuar për krime lufte që përfshijnë bashkëpunim të dyshuar në vrasjen e 102 personave.

Check Also

Suedia dërgon trupa në vijën e frontit të NATO-s, ushtria përgatitet për anëtarësim

Suedia do të dërgojë trupa luftarake në Letoni, ndërsa vendi po përgatitet për anëtarësimin e …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *