Studiuesit zviceranë kanë arritur përparim të madh në diagnostikimin e kancerit

Studiuesit në Institutin Paul Scherrer PSI në kantonin Aargau kanë arritur gjetje të rëndësishme në fushën e zbulimit të hershëm të kancerit.

Një grup i udhëhequr nga GV Shivashankar, kreu i mekano-gjenomikës në PSI dhe profesor në ETH Cyrih, ishin në gjendje të provonin se ndryshimet në organizimin e bërthamës së disa qelizave të gjakut mund të ofrojnë një tregues të besueshëm të një tumori në trup.

Kështu ka shkruar instituti në një njoftim për media. Duke përdorur inteligjencën artificiale – shkencëtarët ishin në gjendje të dallonin midis njerëzve të shëndetshëm dhe të sëmurë me një saktësi prej rreth 85 për qind. Ata gjithashtu arritën të përcaktojnë saktë llojin e sëmundjes tumorale – melanoma, glioma ose tumori i kokës dhe qafës.

“Kjo është hera e parë në botë që dikush e ka arritur këtë,” thotë Shivashanka. Studiuesit publikuan rezultatet e tyre në revistën “npj Precision Oncology, shkruan KosovaLajm.

Grupi hulumtues ndoqi tre qasje të ndryshme. Në një seri fillestare eksperimentesh, ajo ekzaminoi nëse procedura mund të dallonte subjektet e kontrollit të shëndetshëm nga ata që vuanin nga sëmundja.

Për ta bërë këtë, ajo krahasoi qelizat e gjakut të dhjetë pacientëve me ato të dhjetë njerëzve të shëndetshëm. Inteligjenca artificiale e përdorur ishte në gjendje të dallonte pacientët e shëndetshëm dhe ata me kancer me një saktësi prej 85 për qind. Një qasje e dytë ishte për të përcaktuar nëse AI mund të dallonte edhe midis llojeve të ndryshme të tumoreve.

Për ta bërë këtë, studiuesit ushqyen algoritmin me të dhënat e kromatinës nga qelizat e gjakut të dhjetë pacientëve me një glioma (tumor i indit mbështetës të qelizave nervore), një meningioma (tumor i meninges) dhe një tumor të veshit, hundës dhe fytit. Së fundi, një pyetje e tretë kishte të bënte me pacientët që i ishin nënshtruar ose i ishin nënshtruar rrezatimit në Qendrën PSI për Terapinë Protonike ZPT. Damien Weber, drejtor dhe kryemjeku i ZPT-së, sheh potencial të madh në qasjen diagnostike dhe u kërkoi 150 pacientëve të tij pëlqimin për të lejuar që mostrat e tyre të gjakut të vlerësohen për studim.

Check Also

Sa kohë vërtet i nevojitet trupit që të hyjë në ketozë – gjendje në të cilën trupi fillon të shkrijë dhjamin

Njëra ndër dietat më të popullarizuara këto ditë është keto-dieta e njohur për marrjen e …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *