Mushkëritë: Ilaçi i famshëm që i mban të forta

Një ilaç i përshkruar gjerësisht për osteoporozën shton përfitimet e tij për mbrojtjen e mushkërive, zbulon hulumtimi

Një tjetër rast i një preparati që ka një efekt pozitiv dhe të larmishëm në trup u identifikua nga shkencëtarët nga Instituti Garvan i Kërkimeve Mjekësore. Ky është një trajtim i njohur për osteoporozën , i cili duket se përfiton edhe funksionin e frymëmarrjes. Terapia me bisfosfonate , në veçanti, rrit qelizat e sistemit imunitar në mushkëri.

Siç vëzhguan studiuesit te kafshët eksperimentale, ky trajtim aktivizoi qelizat makrofagë të mushkërive në mënyrë që ato të bënin një përgjigje më të fortë kundër një kërcënimi të sistemit imunitar. Gjetjet e publikuara në eLife bazoheshin në vëzhgimet e bëra në provat e mëparshme klinike në të cilat njerëzit që merrnin bisfosfonate kishin gjithashtu një rrezik të reduktuar të pneumonisë .

Eksperimentet janë bërë në minj bazuar në efektet pozitive të këtij ilaçi në studimet e mëparshme klinike, por me qëllimin për të përcaktuar pse mbron nga pneumonia. Studiuesit administruan një bisfosfonat të quajtur acid zoledronik tek kafshët dhe vëzhguan se si ilaçi kanalizohej në qeliza të ndryshme.

“Më parë menduam se bisfosfonatet veprojnë vetëm në kocka, por zbuluam se ato lidhen me makrofagët në mushkëri, të cilat janë qelizat e linjës së parë që mund të njohin dhe shkatërrojnë një patogjen gjatë përgjigjes imune,” vëren Dr. Marcia Munoz, autorja e parë e studimit.

Ekipi hulumtues më pas testoi përgjigjen imune të modelit të tyre duke i ekspozuar minjtë ndaj liposakarideve (LPS), një molekulë e gjetur në sipërfaqen e baktereve që përdoret zakonisht për të vlerësuar përgjigjen ndaj infeksionit.

Ata zbuluan se edhe pas një doze të vetme bisfosfonatesh , aktiviteti i makrofagëve në mushkëri ishte rritur në krahasim me minjtë që nuk kishin marrë këtë trajtim.

“Në skelet, bisfosfonatet parandalojnë humbjen e kockave duke bllokuar një enzimë të kërkuar nga qelizat e specializuara që shpërbëjnë kockën ,” shpjegon Ph.D. studentja Emma Fletcher, autorja e dytë e punimit. “Në qelizat imune në mushkëri, ne zbuluam se trajtimi bllokoi të njëjtën enzimë , e cila në këtë rast rriti përgjigjen imune . ”

Autori i vjetër dhe profesor Mike Rogers, kreu i Laboratorit të Shërimit të Kockave në Institutin Garvan vëren në lidhje me veprimin e makrofagëve : “Makrofagët janë një nga linjat e para të mbrojtjes kundër infeksionit. Nëse bisfosfonatet rrisin aftësinë e këtyre qelizave për t’u përgjigjur kur përballen me një infeksion viral ose bakterial, një përgjigje më e fortë imune fillestare mund të ndihmojë në luftimin e infeksionit dhe të çojë në rezultate pozitive. Kjo është diçka që ne do ta hetojmë më tej”.

 

Check Also

Sa kohë vërtet i nevojitet trupit që të hyjë në ketozë – gjendje në të cilën trupi fillon të shkrijë dhjamin

Njëra ndër dietat më të popullarizuara këto ditë është keto-dieta e njohur për marrjen e …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *